Kredieten aan bedrijven en huishoudens in de eurozone zijn in juli in het hoogste tempo gekrompen sinds de invoering van de euro. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag heeft gepubliceerd.

In totaal namen de kredieten aan de private sector vorige maand met 1,9 procent af ten opzichte van een jaar eerder. Dat was de vijftiende daling op rij, waardoor er nog altijd geen einde is gekomen aan de meest langdurige krimp van de kredietverlening in de geschiedenis van de eurozone.

Bedrijven kregen vorige maand 3,7 procent minder leningen dan in juli 2012. Die afname volgt op een daling met 3,2 procent in juni. Huishoudens ontvingen in juli 0,1 procent meer krediet dan een jaar eerder, na een stabilisering in juni.

Volgens econoom Martin van Vliet van ING werpt de krimpende kredietverlening grote vragen op over de kracht van het economisch herstel in de eurozone. Hij ziet in dat verband wel een klein lichtpuntje in de minieme toename van de leningen aan huishoudens, die kan wijzen op een herstel van de gehele kredietverlening op langere termijn.