De omzet van kappers en schoonheidssalons is in de eerste helft van dit jaar met 3,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. De inkomsten van de sector krimpen vooral omdat consumenten steeds minder vaak naar de kapper gaan.

Zo nam het aantal bezoeken aan kappers en schoonheidssalons in de eerste jaarhelft af met 5,2 procent. Het aantal behandelingen krimpt al tweeënhalf jaar onafgebroken, maar nog niet eerder was de daling zo groot. Daarnaast geven consumenten ook voor minder uitgebreide behandelingen en besteden zij minder aan haar- en verzorgingsproducten.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Kapperszaken deden het in de eerste helft van 2013 echter niet zo slecht als de totale branche. De omzet van de kappers daalde weliswaar, maar de krimp bleef beperkt tot 1,9 procent. De krimp viel echter vooral mee door een gemiddelde prijsstijging van anderhalf procent. Het aantal behandelingen daalde namelijk met 3,4 procent.

Onophoudelijk achteruit

Na een slecht jaar in 2009 leefde de kappers- en schoonheidsverzorgingbranche in de loop van 2010 even op. Vanaf het tweede kwartaal van 2011 gaat het echter onophoudelijk achteruit en loopt zowel de omzet als het aantal behandelingen terug. De prijzen in de branche stijgen voortdurend, maar blijven wel achter bij de inflatie.

Tegelijkertijd neemt het aantal kapperszaken en schoonheidssalons al jaren toe. Sinds 2008 is vooral het aantal schoonheidssalons fors toegenomen, namelijk met 44 procent tot 24,5 duizend. Ruim 95 procent hiervan is een eenmanszaak. In de eerste zes maanden van 2013 groeide het aantal bedrijven in de totale sector met vier procent ten opzichte van een jaar eerder.