De huizenprijzen in de 20 grootste steden in de Verenigde Staten zijn in juni met 0,89 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. 

Dat blijkt uit de zogenoemde Case-Shillerindex die financieel dienstverlener Standard & Poor's dinsdag heeft gepubliceerd.

De stijging was iets minder sterk dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een toename met 1 procent, na een gemiddelde prijsstijging van 1,04 procent in mei. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

De huizenprijzen lagen in juni 12,07 procent hoger dan een jaar eerder. Die toename kwam overeen met de consensus onder economen. De stijging op jaarbasis was ongeveer even groot als in mei, toen met 12,2 procent de sterkste toename sinds maart 2006 werd gemeten.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand onverwacht gestegen. Dat bleek dinsdag uit een eerste raming van onderzoeksbureau Conference Board.

De index die het vertrouwen van consumenten in de Verenigde Staten weergeeft steeg deze maand van 81,0 naar 81,5. Economen voorspelden gemiddeld een afname tot 79,0, nadat bij een eerste schatting voor juli een afname tot 80,3 werd gemeld.