Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de toekomstige ontwikkeling van de economie is in augustus opnieuw gestegen en bereikte het hoogste niveau sinds april 2012.

Dat maakte het onderzoeksinstituut Ifo dinsdag bekend. Het is de vierde maand op rij dat het vertrouwen toeneemt.

De vertrouwensindex, die maandelijks wordt samengesteld op basis van een onderzoek onder 7000 ondernemers, kwam uit op 107,5 punten tegen 106,2 in juli. Economen rekenden in doorsnee op een lichte toename tot 107,0.

De ondernemers zijn ook positiever over de huidige omstandigheden. De deelindex die dit weerspiegelt, steeg van 110,1 in juli tot 112,0 deze maand.

''De goed nieuwsshow houdt aan'', aldus econoom Carsten Brzeski van ING. ''De stijging van de voornaamste leidende indicator van de Duitse economie onderstreept nog maar eens dat zorgen over een sterke afkoeling in de tweede helft van het jaar wellicht overtrokken zijn.''

Export

Brzeski ziet in de geleidelijke groei van de orderboeken sinds het begin van dit jaar, in combinatie met de afbouw van voorraden, een positief signaal voor de industriële productie in de komende maanden.

''Bovendien, zal de Duitse export worden gesteund door het herstel in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en door signalen dat de Chinese economie minder sterk afkoelt dan werd gevreesd.''