De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar omkoping door de Franse farmaceut Sanofi. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Medewerkers van Sanofi zouden meer dan 500 artsen hebben betaald om de producten van het concern te gebruiken. Zij zouden in totaal omgerekend ruim 200.000 euro hebben ontvangen. De zaak, aan het licht gebracht door een klokkenluider, zou in 2007 hebben gespeeld in 79 ziekenhuizen in onder meer Peking en Shanghai.

Sanofi heeft aangegeven de beschuldigingen ''erg serieus'' te nemen. Het was volgens de onderneming echter nog te vroeg om ''te reageren op zaken die zich wellicht hebben voorgedaan in 2007''. De farmaceut benadrukte ''onethische praktijken'' niet te accepteren.

Prijsafspraken

De Chinese voedsel- en medicijnenautoriteit maakte onlangs bekend illegale praktijken in de farmaceutische sector in het land hard te gaan aanpakken. Zo is het onderzoeken gestart naar prijsafspraken van buitenlandse farmaciebedrijven. Het Britse GlaxoSmithKline, waarvan enkele medewerkers zijn aangehouden, ligt in het land al enige tijd onder vuur.

Maar ook andere medicijnproducenten zijn de laatste tijd onderzocht. Zo meldden onder meer de Deense farmaceut Novo Nordisk, AstraZeneca, Eli Lilly en het Belgische UCB dat hun Chinese kantoren zijn bezocht door de autoriteiten.