Vijf van de grootste Amerikaanse uitgevers zijn het oneens over de nieuwe regels rond de verkoop van e-books door Apple.

Het bedrijf werd in juli schuldig bevonden aan het maken van prijsafspraken met de uitgevers.

Daarom heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie voorgesteld dat de uitgevers de komende vijf jaar niet meer betrokken mogen zijn bij het bepalen van prijzen in Apples e-bookwinkel.

Voorheen verkocht Apple boeken onder het zogenoemde 'agency'-model. Dat hield in dat de uitgevers de prijs voor alle verkopers bepaalden, zodat concurrenten als Amazon niet goedkoper konden zijn door grote kortingen te geven.

Gestraft

Het voorstel van het ministerie zou niet alleen verbieden dat zulke concurrentievervalsende maatregelen worden genomen, maar ook dat de uitgevers in de komende vijf jaar alleen met Apple afspraken over prijzen maken.

Volgens de uitgevers schept dit het risico dat zij zelf de nadelen zullen ondervinden van de veroordeling van Apple, meldt Reuters. De iPhone-maker zou grote kortingen kunnen geven op e-books. De prijsafspraken kwamen juist tot stand door ontevredenheid over soortgelijk beleid van Amazon.

"Onder het mom van het straffen van Apple, worden de schikkende verweerders [de uitgevers, red.] gestraft door overeenkomsten met Apple onder het agency-model te verbieden", schrijven de uitgevers in een motie aan de rechtbank.

De bedrijven, waaronder HarperCollins en Penguin Random House, betaalden gezamenlijk al 166 miljoen dollar aan schikkingen in de zaak. De schadevergoeding die Apple moet betalen is nog niet vastgesteld.