Brussel gaat akkoord met de Nederlandse voorstellen die telefoneren uiteindelijk goedkoper moeten maken voor consumenten in Nederland.

De Europese Commissie stemde in met het aanbod van de telecomwaakhond ACM over tarieven voor vaste en mobiele telefonie.

Dat maakte de commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag bekend. Specifiek gaat het om de vergoedingen die aanbieders elkaar in rekening brengen om oproepen van andere netwerken door te geven.

De Europese goedkeuring maakt een einde aan een slepende kwestie over deze tarieven. Die zijn te hoog in vergelijking met de meeste andere EU-lidstaten, vindt Brussel.

Afgiftetarieven

De nieuwe afgiftetarieven gelden vanaf 1 september. Ze zijn meer dan gehalveerd in vergelijking met de huidige tarieven. Voor mobiel telefoneren daalt de prijs van 2,40 cent per minuut naar 1,019 cent, voor vast van 3,7 naar 1,8 cent per minuut.

''Nederland heeft de hoogste kosten voor mobiel telefoneren in Europa, dus lagere afgiftetarieven zullen in het voordeel zijn van de consument. Met dit voorstel voegt Nederland zich naar andere Europese landen, en dat is een goede zaak'', aldus Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) in een verklaring.