Twee investeerders willen samen bakkerijketen Bakker Bart overnemen.

Dat zegt Gerressen, voorzitter van Bart’s Franchise Vereniging, dinsdag tegenover het Financieele Dagblad.

Het zou gaan om Peter Beukers, eigenaar van bakkerij ’t Stoepje uit Spakenburg en een stille investeerder. Bakker Bart telt 189 filialen.

Een nieuwe eigenaar zou een einde kunnen maken aan de problemen van de top van het bedrijf en de huidige eigenaar investeringsfonds Gilde, die overhoop liggen met de franchisenemers. Zij beweren gebukt te gaan onder de hoge lasten die de bakkerijketen hen oplegt.

Tussen de 50 en 60 franchisenemers zouden nu op een persoonlijk faillissement afkoersen, omdat het hoofdkantoor dreigt hen niet meer van goederen te voorzien, aldus Gerressen.

Schuld

Volgens Gerressen moeten al twintig ondernemers die een schuld aan goederenleveranties hebben opgebouwd, hun spullen enkele dagen van tevoren betalen.

Dat is een scherpe draai in het beleid die nooit door de franchiseondernemers is goedgekeurd, zegt Gerressen. "Sterker: Bart’s Retail heeft in onze franchiseovereenkomsten een leveringsplicht. Dit is gewoon een goedkope manier om van ondernemers af te komen."

Volgens moederbedrijf Bart's Retail heeft het bedrijf een debiteurenbeleid waarvan vooruitbetaling onderdeel is als de debiteurenstand daartoe aanleiding geeft.

Peter Beukers zegt tegenover Quote dat hij nooit met Gerressen heeft gesproken. Er zou op dit moment ook geen interesse zijn in het overnemen van de winkels van Bakkerij Bart.