Vice-president van Nokia Byran Biniak is niet tevreden met de snelheid waarmee Windows Phone systemen als iOS en Android beconcurreert.

Windows Phone biedt volgens Biniak te weinig redenen voor onder andere Android- en iOS-gebruikers om over te stappen naar het systeem waar de Lumia-smartphones van Nokia op draaien. Hij zegt dat tegenover de International Business Times.

Hoewel Nokia zijn financiële situatie zag verbeteren door een toename in de verkoop van Lumia-telefoons, vallen de verkoopcijfers in het niet bij die van concurrenten. Waar Nokia de afgelopen drie maanden 7,4 miljoen Lumia-telefoons verkocht, wisten Samsung en Apple respectievelijk ruim 70 en 30 miljoen smartphones te slijten.

Inhaalslag

Biniak stelt dat Nokia een inhaalslag te maken heeft in een markt met andere grote spelers. Dat zou Microsoft niet onbekend zijn; met zijn Xbox betrad Microsoft in 2001 een markt waar concurrenten Sony en Nintendo al succes oogstten. Door voor exclusieve games als Halo te zorgen groeide de spelcomputer en zijn opvolger toch uit tot een succes.

De Nokia vice-president vindt dat Microsoft in het geval van Windows Phone hetzelfde moet doen. "Om mensen een reden te geven over te stappen op een andere telefoon, moeten apps waar die mensen om geven niet alleen op onze telefoons staan, maar nog beter zijn ook", aldus Biniak. "Je moet een unieke ervaring krijgen, een je met andere telefoons niet hebt."

Te weinig apps

Biniak wijst op de de verschillende werkwijzen die zijn bedrijf en Microsoft erop nahouden. Waar Nokia in de afgelopen twaalf maanden meer dan tien nieuwe Lumia-toestellen op de markt bracht, bleef een grote update voor Windows Phone uit. Microsoft zou nog teveel handelen volgens zijn vroegere werkwijze, waarbij het jaarlijks een grote update voor Windows uitbracht.

"Het gaat niet alleen om de hardware, het gaat ook om wat je met die hardware kan doen. Je kunt geen telefoon verkopen zonder de apps", aldus Biniak. Toch zou er volgens Biniak 'geen enkele ontwikkelaar van belangrijke software' zijn waar Nokia en Microsoft niet mee in gesprek zijn.

Hoewel Biniak positief blijft over de samenwerking met Microsoft, denkt hij wel dat er eind 2013 een punt komt waarop het gebrek aan bepaalde apps een groot verschil gaat maken. Biniak hint dat 'belangrijke apps' voor dat punt en anders voor maart 2014 beschikbaar zullen zijn voor Windows Phone. "We willen als bedrijf gewoon niet afhankelijk zijn van een ander en wachten tot die het uiteindelijk goed heeft."

Lees meer over Nokia