Hoe gaat het met Innovation Award-winnaars van vorig jaar?

Perfotec, Waka Waka en Snappcar wonnen vorig jaar diverse Innovation Awards. Hoe gaat het nu met deze startups?

Perfotec wist vorig jaar de Groene Tulp te winnen, de prijs voor de meest groene innovatie. Het bedrijf maakt machines die kleine gaatjes in de verpakkingen van groente en fruit drukken, om hun houdbaarheid daarmee langer te maken. 

Na een week van het winnen van de Groene Tulp zaten de bedenkers al op het hoofdkantoor van Ahold. Dat resulteerde in een pilot bij de versnijdingsfabriek van Albert Heijn die nu anderhalve maand aan de gang. 

Ook loopt er nog een pilot bij Marks & Spencer en zijn er onderhandelingen met Jumbo. 

Waka Waka

De meest succesvolle startup van de verkiezingen vorig jaar was Waka Waka. Niet alleen won het bedrijfje dat zonne-energie-lampen maakt de publieksprijs van de Groene Tulp, maar ook de publieks- én juryprijs in de categorie Communicatie, Media- en Technologie. Alsof dat nog niet genoeg is, kreeg Waka Waka ook nog eens de Blauwe Tulp-publieksprijs in de categorie Energie.

In mei dit jaar was Waka Waka sterk aanwezig in Haïti, waar 12.000 lampen werden uitgedeeld aan de slachtoffers van de aardbeving in 2010. Deze konden uitgedeeld worden aan de hand van het 'buy one, give one'-principe. Een anonieme donateur zorgde er verder voor dat er 5000 lampen naar Syrië konden worden verscheept.

SnappCar

De startup die auto's laat delen is nu twee jaar bezig en het gaat hard. Inmiddels worden er via Snappcar bijna 3000 auto's door consumenten aangeboden in bijna 500 plaatsen. Ook breidde de dienst recentelijk uit naar Duitsland.  Dat de ambitie groot is, blijkt uit het feit dat het SnappCar mikt op 25.000 deelauto's voor de zakelijke markt. 

Het bedrijf won vorig jaar een Blauwe Tulp in de categorie Consumentenproducten en Dienstverlening.

Bekijk alle winnaars van vorig jaar

Meer startupnieuws in de rubriek Startups

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie