'Zwaar jaar voor iPad'

Er breken zware tijden aan voor de iPad. De verkoop nam in het afgelopen kwartaal al af, maar ook voor de rest van het jaar wordt ondanks de komst van twee nieuwe tablets geen herstel verwacht

"De iPad verlies snel marktaandeel", aldus Glen Yeoung van onderzoeksbureau Citi Research.

Eerder deze week maakte Apple bekend in het tweede kwartaal 14,6 miljoen iPads te hebben verkocht. Een stuk minder dan de 17 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden of de 19,5 miljoen uit het eerste kwartaal. Bovendien groeit de rest van de markt snel.

Citi verwacht dat die trend in het derde kwartaal doorzet. Anonieme bronnen uit de distributieketen stellen tegenover Digitimes dat Apple in het volgende kwartaal slechts 10 tot 12 miljoen tablets zal verkopen, in vergelijking met 17 miljoen een jaar eerder.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Apple. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Schril contrast

"De trend staat in schril contrast met de totale tabletmarkt", aldus Yeoung tegenover Cnet. Volgens de onderzoeker hangt veel af van het vierde kwartaal, maar wordt het voor de iPad sowieso geen rooskleurig jaar meer.

In de herfst worden nieuwe iPads verwacht. Apple zal dan zowel een iPad 5 als iPad Mini 2 uitbrengen. "Zelfs als Apple in het vierde kwartaal een groei van 75 procent weet te behalen kom je voor het hele jaar uit op 6 procent groei in vergelijking met de verwachte 58,7 procent groei voor de hele markt."

Het verschil in de groei van Android- en Windows-tablets aan de ene kant en iPads aan de andere kant uit zich ook in het marktaandeel van Apple. Volgens bronnen van Digitimes was Apple in het eerste kwartaal goed voor 50 procent van de tabletmarkt. In het tweede kwartaal was dat naar schatting 30 tot 35 procent.

Nieuwe iPads

Citi verwacht dan ook dat ondanks de komst van twee nieuwe iPads Apple dit jaar flink marktaandeel zal gaan verliezen. Dat Apple moet inleveren is overigens niet verrassend. Het bedrijf was de eerste grote speler op de tabletmarkt en had aan het begin zelfs een marktaandeel van rond de 90 procent. De daling gaat echter sneller dan verwacht.

Apple verkocht tot nu toe 155 miljoen iPads sinds de lancering in 2010. Vorig jaar werden er 65,7 miljoen iPads verkocht, dit jaar staat de teller halverwege op 34,1 miljoen.

Bekijk foto's en alle geruchten van de iPad 5 en iPad Mini 2

Lees meer over:
Tip de redactie