Industrie eurozone groeit licht

De industrie in de eurozone is in juli gegroeid. Dat liet onderzoeksbureau Markit woensdag weten op basis van voorlopige cijfers. Ook de bedrijvigheid in de VS groeide.

De inkoopmanagersindex voor de industrie noteerde een stand van 50,1, tegen 48,8 een maand eerder. Economen hadden gemiddeld een stand van 49,1 verwacht. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.
 
De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in het eurogebied noteerde in juli een stand van 49,6, tegen 48,3 een maand eerder. Hier gingen economen in doorsnee uit van 48,7.

Frankrijk

De bedrijvigheid in de Franse industrie is in juli opnieuw afgenomen, maar in een minder sterk tempo dan in de voorgaande maand. 

De index noteerde een voorlopige stand van 49,8, tegen 48,4 een maand eerder. Economen hadden in doorsnee op een stand van 48,8 gerekend. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in Frankrijk kwam in juli uit op 48,3, tegen 47,2 een maand eerder. Hier gingen economen in doorsnee uit van 47,5.

Duitsland

De bedrijvigheid in de Duitse industrie is in juli juist gegroeid. In de voorgaande vier maanden kromp de Duitse industrie nog.

De inkoopmanagersindex noteerde een stand van 50,3, tegen 48,6 een maand eerder. Economen hadden gemiddeld een stand van 49,2 voorspeld. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

De inkoopmanagersindex voor de Duitse dienstensector kwam in juli uit op 52,5, tegen 50,4 een maand eerder. Hier gingen economen in doorsnee uit van 50,7.

Amerika

De Markit-inkoopmanagersindex  voor de Verenigde Staten klom deze maand van 51,9 naar 53,2. Economen hadden in doorsnee op 52,6 gerekend.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie wordt ook bijgehouden door het Institute for Supply Management (ISM). Het ISM heeft zijn eigen inkoopmanagersindex.

Tip de redactie