'Richtlijn voor investeerders heeft grote impact op Nederland'

De nieuwe EU-richtlijn voor alternatieve beleggingsinstellingen als hedgefondsen en private equity die deze week van kracht is geworden heeft een grote impact op de Nederlandse financiële sector maar is tegelijkertijd een kans, zeggen experts van het Holland Financial Centre.

De nieuwe wetgeving, voluit Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD), is onder meer bedoeld om investeerders die geld steken in "alternatieve" beleggers beter te beschermen.

Het bijzondere aan de nieuwe regels is dat het dit keer niet vooral de particuliere investeerders zijn die beschermd worden, maar professionele geldhandelaren zoals pensioenfondsen en hun beleggingskantoren. Ook wordt voor het eerst de gehele sector binnen de EU gereguleerd, waar tot voor kort ieder land zijn eigen regels kende.

Vanaf deze week moeten grotere partijen, zoals private equity-fondsen met meer dan 500 miljoen euro aan beheerd vermogen, onder meer een vergunning aanvragen, onafhankelijke waarderingen leveren en uitgebreide prospectussen schrijven.

In Nederland hebben de nieuwe regels vooral invloed op vastgoedpartijen en prive equity-fondsen, waarvan er in Nederland bij elkaar enkele honderden onder de nieuwe regels vallen. Hedgefondsen hebben hier een relatief kleine omvang.

Impact

Volgens het Holland Financial Centre (HFC), een samenwerkingsverband van de financiële sector en de overheid, hebben de nieuwe regels in Nederland een grote impact. De alternatieve beleggingssector was in Nederland tot op heden namelijk amper gereguleerd.

"Private equity-partijen konden in Nederland tot op heden vrij makkelijk, met weinig beperkingen, geld ophalen in de markt", zegt Houthoff Buruma-jurist Bastiaan Siemers namens het HFC een van de betrokkenen bij de invoering van de richtlijn.

"Nederland nam een heel liberale positie in bij het aan de man brengen van deze producten. Deze nieuwe regels zijn een kleine aardverschuiving."

Kosten

Marco Frikkee van KPMG wijst erop dat de nieuwe regels de kostprijs van financiële producten op kan drijven. Daardoor kunnen met name kleinere vermogensbeheerders onder druk komen te staan en zullen zij bijvoorbeeld moeten fuseren om concurrerend te blijven.

Hij noemt het voor Nederland van belang dat vermogensbeheeractiviteiten niet naar het buitenland uitwijken, net zoals gebeurde bij de beleggingsproducten die onder de UCITS-richtlijn (voor retailbeleggers) zijn uitgebracht. Partijen als Aegon, ING en Kempen kozen toen Luxemburg als vestigingsplaats voor een deel van hun fondsen.

"De infrastructuur voor financiële partijen is in Nederland inmiddels zeer goed en de nieuwe regels zijn dit keer snel en goed geïmplementeerd", aldus Frikkee. Hij wijst op het Zweeds private equity-fonds EQT, dat nu ook fondsen in Nederland onderbrengt, die voorheen op Guernsey zouden zijn gevestigd.

Laten horen

"Maar andere partijen komen niet vanzelf uit in Nederland. Daarvoor moeten wij onszelf al of niet via lobby werk van het Holland Financial Center laten horen."

Siemers wijst nog op het belang van "softe factoren", nu de regels in de EU grotendeels gelijkgetrokken zijn. "Dan gaat het dus om zaken als dienstverlening, bereikbaarheid en talenkennis."

Lees meer over:
Tip de redactie