BAS Group, die onlangs eigenaar werd van Apple-verkoper iCentre, overweegt een maand na de overname al een uitbreiding van het aantal winkels.

"We staan niet onwelwillend tegenover uitbreiding", zegt een woordvoerder tegenover NUzakelijk. Hij wil wel vooropstellen dat de doorstart van iCentre een "goed doordachte" overname was, waarbij er banen werden gered, "maar er helaas ook mensen afvielen".

De suggestie dat er een overaanbod van Apple-verkopers ('Apple-resellers') is ontstaan wuift de zegsman direct weg. "Er is overaanbod in retail in het algemeen", aldus de woordvoerder "Het is wel de kunst om de klant goed uit te leggen wat een zo'n reseller precies doet."

BAS Group stuurde maandag een persbericht de wereld in om te laten zien dat de overname van het in financiële problemen geraakte iCentre inmiddels succesvol is afgerond. Volgens het concern, tevens moederbedrijf van elektronicawinkel Dixons en computerwinkel MyCom, zijn de 24 winkels binnen twee dagen "probleemloos geïntegreerd".

Door de overname profiteert iCentre van een gedeelde 'backoffice' (bijvoorbeeld logistiek, marketing en it). Daardoor zou er sprake zijn van snellere levering en betere service.

Noodzaak

Maar het is wat BAS Group betreft ook pure noodzaak. "Iedereen heeft het zwaar, het is oorlog in retailland", zegt de woordvoerder. "Met een eigen marketingafdeling ga je het niet meer redden."

“Wanneer er genoeg geconsolideerd is? Als iedereen zijn brood weer kan verdienen, in plaats van elkaar kapot te concurreren."

CEO Steven Bakker wijst in het persbericht op de 700 retailbedrijven die vorig jaar failliet gingen, "en ook de laatste maanden lijkt het tij nog lang niet gekeerd".

"Er is te weinig ondernemerschap en innovatie in de markt. Veel bedrijven hebben niet tijdig genoeg gereageerd en geanticipeerd op de huidige marktsituatie. Om te overleven en te kunnen groeien moeten we consolideren, aanscherpen en anticiperen."