Op 28 mei 2013 ging de muziekketen Free Record Shop failliet. Het bedrijf maakte een doorstart, maar ging op 22 april 2014 voor de tweede keer op de fles.

Een feitenoverzicht van een van de bekendste muziekwinkels van Nederland.

Opgericht: In 1971 door Hans Breukhoven. In dat jaar opende Breukhoven zijn eerste winkel in Schiedam.

Naam: De naam Free Record Shop werd ingegeven door het feit dat Breukhoven zijn winkel niet liet aansluiten bij de toenmalige brancheorganisatie van handelaren in grammofoonplaten.

Winkels: Free Record Shop had vóór het eerste faillissement 141 winkels in Nederland en circa 75 in België en Luxemburg. Nadat Free Record Shop België begin dit jaar over de kop ging, waren er in Nederland nog 48 winkels over. Na een verdere afslanking telde de keten uiteindelijk nog 36 filialen in Nederland.

Beursnotering: Free Record Shop ging in 1989 naar de beurs voor meer financiële middelen en naamsbekendheid. In december 2001 kocht Hans Breukhoven alle uitstaande aandelen van de keten, omdat er volgens hem geen redenen meer waren om een notering aan Euronext Amsterdam  in stand te houden.

Buitenland: Naast de Free Record Shops in de Benelux was het concern in het verleden ook actief in Finland en Noorwegen. De winkels in die landen werden in 2008 verkocht.

Andere merken: Het concern was ook eigenaar van de muziekwinkels van Van Leest en van de megastore van Fame in Amsterdam, die in 2012 een doorstart maakte in afgeslankte vorm. Verder exploiteerde het de gameswinkelketen Game Mania. Eerder was het concern ook actief op het gebied van mobiele telefonie en was het grootaandeelhouder van het bedrijf achter de Hotelbon.