De curatoren van de mediawinkelketen Free Record Shop hebben geïnteresseerde kopers te laat geïnformeerd over vele miljoenen euro's aan schulden bij het bedrijf.

Dat zegt woordvoerder Bart Maussen van ProCures, een investeerder die tot voor kort in de race was om de winkelketen over te nemen, tegenover NUzakelijk.

De Bussumse investeerder kocht de Belgische tak van Free Record Shop voor een symbolisch bedrag van 1 euro, zodat er vervolgens vanuit België zeven miljoen euro in de Nederlandse holding kon worden gestoken. "Pas na die overeenkomst zijn we door de curatoren geïnformeerd over een schuld die ettelijke miljoenen euro's hoger lag dan wij tot dat moment wisten", zegt Maussen.

Hij wil niet zeggen om hoeveel schuld het precies gaat, maar het berag was groter dan de tot dan toe bekende schuldenlast. ProCures trok zich op 1 juli terug uit het biedingproces. 

Doorstart

Vrijdag werd bekend dat Free Record Shop een doorstart wordt gegund, maar de betrokken partijen willen pas maandag bekend maken wie de nieuwe eigenaar wordt. Het Financieele Dagblad meldde donderdag dat het zou gaan om een consortium rond de ondernemer Martijn Rozenboom.

Volgens Maussen zal de nieuwe eigenaar in ieder geval "keihard moeten werken" om het bedrijf in leven te houden.

De curatoren hebben de reddingsoperatie volgens hem veel te lang laten aanslepen. "De winkels zijn wekenlang niet bevoorraad, het bedrijf is leeggebloed."

ProCures bood in eerste instantie op een doorstart met 88 van de 141 winkels, maar door het uitblijven van een beslissing van de curatoren kwam dat aantal uiteindelijk op 55, zegt Maussen.

Dat het vervolgens nog zo lang duurde om tot het huidige akkoord te komen, ligt volgens curator Van Rootselaar aan het feit dat voor het faillissement nog geen voorbereidingen voor een mogelijke doorstart waren getroffen. "Dat is onjuist", zegt Maussen, "er was wel een plan om een doorstart te maken."

Profiel Free Record Shop