Met een vloeroppervlak van 1,8 miljoen vierkante meter is deze maand in de Chinese stad Chengdu het grootste gebouw ter wereld geopend.

Zie ook: De wereldwijde top tien van grote gebouwen

Het uit glas en staal opgetrokken New Century Global Center is honderd meter hoog en 400 en 500 meter breed en lang. In het gebouw zitten kantoren en winkels en een indoor strand met een reusachtig led-scherm, waarop zonsondergangen gesimuleerd kunnen worden, zo meldt persbureau AP vrijdag.

Het Chinese gebouw stoot de terminal van het vliegveld van Dubai van de troon, dat met 1,7 miljoen vierkante meter tot nu de lijst aanvoerde.

Op deze lijst prijkt ook een Nederlands gebouw: de bloemenveiling van Aalsmeer bezet met 990.000 vierkante meter de vijfde plek. Plek drie en vier zijn voor gebouwen in Mecca en Bangkok.

Voetafdruk

Als niet gemeten wordt naar bruikbaar vloeroppervlak, maar naar oppervlakte op de grond (voetafdruk) dan is de Aalsmeerse bloemenveiling zelfs nummer één.

De bloemenveiling laat bijvoorbeeld assemblagehallen van Boeing Dreamliner-vliegtuigen in Amerika en de Airbus 380 Frankrijk ver achter zich.