De strandtenthouders hebben een goed weekeinde achter de rug. Na de herfstachtige ellende in het voorjaar, kon er binnen de branche eindelijk eens gelachen worden.

Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand (NVSN) Paul Zonneveld maandag.

"Het mooie weer kwam voor ons eerlijk gezegd nog wat onverwacht, maar het werd wel eens tijd", aldus Zonneveld. Hij heeft veel goede signalen ontvangen van strandtenthouders langs de kust. "De mensen kwamen al vroeg, ze hadden er zin in. Helaas gingen ze ook weer op tijd. Misschien omdat ze bang waren dat ze vast kwamen te staan."

Meer nodig

Het goede weekeinde maakt het slechte voorjaar overigens nog lang niet goed. "Zover zijn we nog niet. Het is hopen dat dit doorzet. Als je drie maanden niets doet, heb je nog wel meer mooie dagen nodig", aldus Zonneveld.

Een strandtent heeft jaarlijks zo'n dertig mooie dagen nodig. "Als we er nu nog dertig krijgen, praten we pas over een goed seizoen." Voorlopig lijkt de wens van de strandtenthouders in vervulling te gaan. Tot het weekeinde blijft het droog. Wel komen er na woensdag meer wolken.

Volgens Zonneveld zijn zo'n vijf strandpaviljoens in de problemen gekomen door het eerdere slechte weer. Het gaat in de meeste gevallen om tenten die net begonnen zijn en een kleinere buffer hebben.