Door de aanhoudende malaise in de bouwwereld rekenen architecten steeds minder voor het ontwerpen van een gebouw.

In het eerste kwartaal waren architectendiensten wel 3 procent goedkoper dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het ontwerpen van een woning kostte zelfs 4 procent minder, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Het is de grootste daling sinds het eerste kwartaal van 2010, toen een prijsval van 3,5 procent werd genoteerd.

De branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus (BNA) rekent voorlopig ook niet op een herstel. Maar liefst 60 procent van de architectenbureaus verwacht minder opdrachten voor de rest van het jaar.

Volgens de BNA lijdt de architectenbranche onder bezuinigingen van corporaties, overheden en uitstel van besluitvorming over projecten.

Veel nieuwe ontwerpopdrachten worden op de lange baan geschoven wegens gebrek aan financiering. Alleen in het herontwikkelen en verduurzamen van bestaande panden wordt nog enige omzetgroei behaald.

Kantoren

De tarieven voor het ontwerpen van kantoren en andere 'utiliteitsbouw' liepen in het eerste kwartaal vergeleken met een jaar eerder 2 procent terug. De prijzen voor dienstverlening op het gebied van stadsplanning, landinrichting en landschap gingen 2,6 procent omlaag.

De omzet van de architecten kwam hierdoor ruim 20 procent lager uit dan in het eerste kwartaal van 2012. Daarmee was de omzetdaling bijna even groot als in de laatste 3 maanden van vorig jaar (22 procent). Net als de prijzen daalt de omzet van de architectenbranche al sinds het begin van 2009.

De grote daling van de afgelopen twee kwartalen is illustratief voor de diepe crisis in de bouwsector, stelt het CBS. De omzet van de architecten ligt als gevolg van de huidige daling op zo´n 40 procent van het omzetniveau van voor de crisis, die eind 2008 inzette.