De Duitse export is in mei met 2,4 procent gezakt ten opzichte van een maand eerder. Dat werd maandag gemeld door het Duitse federale bureau voor de statistiek.

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de export met 0,1 procent zou stijgen. In april nam de export van de grootste economie van Europa met een herziene 1,4 procent toe.

Duitsland exporteerde voor 50 miljard euro aan goederen naar de landen van de EU. Naar de eurolanden werd voor een bedrag van 32,3 miljard euro uitgevoerd. Naar landen buiten de EU werd voor 38,2 miljard euro geëxporteerd.

De Duitse import ging in mei met 1,7 procent omhoog. Hier werd door analisten gemiddeld gerekend op stagnatie.

De totale waarde van de import bedroeg 75,2 miljard euro, waarvan 49,1 miljard euro uit de EU-landen kwam. Uit de eurolanden kwam voor 34,6 miljard euro.

Nederland

Duitsland is een zeer belangrijke handelspartner van Nederland. Ongeveer een vijfde van de Nederlandse export gaat naar onze oosterburen.

Het overschot op de Duitse handelsbalans kwam in mei uit op 13,1 miljard euro, van een aangepaste 18 miljard in april. Economen hadden gemiddeld een handelsoverschot voorspeld van 17,8 miljard euro.

ING-econoom Carsten Brzeski gaf in een reactie aan dat het tegenvallende handelscijfer aantoont dat de groeimotor van de Europese economie nog steeds hapert. Hij denkt wel dat de Duitse economie in juni weer op volle kracht heeft gedraaid.