Het versnelprogramma voor startups Village Capital, dat zich puur richt op sociale ondernemers, is van start gegaan in Nederland. De bedrijfjes gaan een transparant leerproces in. "Het gaat niet om de succesverhaaltjes".

Deze week trapte de uit Amerika overgewaaide accelerator af. Tijdens een drie maanden durend programma leren maximaal 16 startups hoe ze hun bedrijf schaalbaar kunnen maken. Alleen bedrijfjes die 'impact gedreven' zijn en de maatschappij willen verbeteren, maken kans op een plekje bij de accelerator.

"Het gaat erom wat de ondernemers willen verwezenlijken met hun bedrijf", zegt Thomas Vaassen, programmadirecteur bij Village Capital. "Er zit een verschil tussen 'ik wil zo veel mogelijk kleding verkopen' en 'ik wil een pionier zijn in duurzame mode met een eigen kledingmerk'."

Harde cijfers

Het blijft echter niet alleen bij goede bedoelingen van sociaal ondernemen. De deelnemers moeten rekening houden met harde cijfers. "We willen de startups wel investeerbaar maken. De bedrijfjes moeten een goede groeilijn van 20 tot 30 procent groei per jaar kunnen laten zien. Anders moet je niet voor risicokapitaal gaan."

Een ander criterium dat Village Capital hanteert is dat de startup het vermogen moet kunnen hebben om binnen anderhalf jaar een investering van een half miljoen aan te kunnen.

Democratisch

Het programma van Village Capital is verder anders dan 'reguliere' versnellers. Dat komt door de zogenaamde democratische aanpak: de ondernemers die aan het programma meedoen, bepalen zelf wie de investering verdient. Dat behoeft enige uitleg:

Elke deelnemer geeft elkaar op drie momenten in het programma ratings op een zestal criteria. De startups kunnen zichzelf niet raten. Vaassen: "Je wordt opgeleid om als investeerder naar je bedrijf te kijken. Alles komt op tafel, het proces is heel transparant." 

Volgens de programmadirecteur leren de ondernemers zo kritisch naar zichzelf te kijken. "Het gaat niet alleen om de succesverhaaltjes."

Winnaars

De twee startups die de hoogste rating over de hele periode krijgen, winnen sowieso elk een investering van 50.000 euro, beschikbaar gemaakt door de Stichting Doen en enkele private investeerders, waaronder Vaassen zelf.

De investering betreft een converteerbare lening, die na een volgende financiering omgezet wordt naar aandelen in het bedrijf. Uiteraard pitchen alle startups aan het einde van het programma hun bedrijf aan investeerders.

Vaassen hoopt uiteindelijk op een licentie voor het Village Capital-programma. "Als het goed draait willen we dit elk jaar doen."

Village Capital maakt op 1 oktober de deelnemers bekend. Het programma begint op 18 oktober 2013 en wordt afwisselend gehouden in Amsterdam, Rotterdam en Baarn.