De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juni even sterk gegroeid als in de voorgaande maand. 

De werkloosheid bleef daarbij stabiel. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Per saldo werden vorige maand 195.000 banen gecreëerd in de Amerikaanse economie, exclusief de agrarische sector. Uit een nieuwe schatting bleek verder dat er in mei eveneens 195.000 banen bij kwamen.

Eerder werd voor die maand een toename met 175.000 banen gemeld. Op basis daarvan voorspelden economen voor juni gemiddeld 165.000 nieuwe banen.

De werkloosheid in de VS bleef vorige maand onveranderd op 7,6 procent van de beroepsbevolking. Hier werd een kleine daling tot 7,5 procent voorspeld.

Bedrijfsleven

De banengroei was opnieuw te danken aan het bedrijfsleven, bij de overheid verdwenen per saldo 7000 arbeidsplaatsen. In de dienstensector ontstonden 194.000 nieuwe banen, bij goederenproducenten konden 8000 nieuwe mensen aan de slag. In de bouw kwamen er 13.000 banen bij.

De arbeidsmarkt profiteerde onder meer van de aantrekkende verkopen van auto's en huizen. Detailhandelaren zorgden voor ruim 37.000 nieuwe banen, die vooral ontstonden bij autodealers en doe-het-zelfzaken.

Uit de nieuwe cijfers bleek dat de arbeidsmarkt niet alleen in mei sterker groeide dan eerder gemeld, maar ook in april. In die maand ontstonden 50.000 banen meer dan eerder gemeld.

Het gemiddelde uurloon in de VS lag vorige maand 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. In mei stegen de lonen met 2 procent.