China heeft het onderzoek naar mogelijke prijsafspraken door voedselfabrikanten uitgebreid en heeft nu ook het Zwitserse Tetra Pak Groep in het vizier.

Dat bleek vrijdag uit uitspraken de Chinese autoriteiten.

Die hebben aan 20 regionale kantoren opdracht gegeven om 23 mogelijke gevallen van ongeoorloofde hoge prijzen te onderzoeken.

De prijzen van babyvoeding in China zijn tot wel 30 procent gestegen nadat in Chinese producten de giftige stof melamine werd aangestroffen.

Prijsafspraken

In dat onderzoek zijn al Nestlé, Danone en FrieslandCampina betrokken. Tetra Pak is een van de grootste voedselverwerkings- en verpakkingsbedrijven ter wereld. De onderneming is al sinds 1972 in China actief.

Donderdag werd bekend dat de Chinese autoriteiten ook een onderzoek zijn begonnen naar mogelijke prijsafspraken tussen farmaceutische bedrijven. Peking wil volgens analisten de kosten van voedsel en medicijnen betaalbaar houden om onrust te voorkomen.

FrieslandCampina

In navolging van de onderzoeken gaat FrieslandCampina komende maandag de prijzen van alle Friso-producten in China met 5 procent verlagen. 

Volgens FrieslandCampina steunt het bedrijf het doel van de Chinese overheid om eerlijke prijzen te waarborgen en zal het zich extra inspannen om aan de regelgeving op het gebied van prijs- en kartelvorming te voldoen. Het bedrijf zei volledig mee te werken aan het kartelonderzoek.

Nestlé en Danone maakten deze week ook bekend de prijzen van hun babymelkproducten in China te verlagen.