Duitse fabrieken hebben in mei opnieuw minder orders ontvangen dan in de voorgaande maand. 

Dat maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken vrijdag bekend.

De orders namen met 1,3 procent af in vergelijking met april. Die daling kwam onverwacht, economen voorspelden gemiddeld een toename met 1,2 procent.

In april namen de orders al met 2,2 procent af ten opzichte van een maand eerder.

De orders bleven over een breed front uit. Vanuit het binnenland kregen de fabrieken 2 procent minder bestellingen dan in april. Uit het buitenland kwamen bijna 1 procent minder orders.

Eurozone

De Duitse industrie houdt daarbij veel last van de economische problemen in de eurozone. Vanuit de eurolanden werden bijna 4 procent minder orders geplaatst dan in de voorgaande maand.

Europa's grootste industrie ontving in mei 2 procent minder orders dan in mei 2012.

Grillig patroon

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski geven de cijfers aan dat de vooruitzichten voor de Duitse industrie nog niet rooskleurig zijn. Hij wees erop dat de orders al een jaar lang een grilllig patroon vertonen, waarbij er alleen in februari en maart sprake was van een onafgebroken stijging.

In de eerste 6 maanden van dit jaar zijn de orders in totaal met ongeveer 1 procent gestegen. Dit komt vooral door de bestellingen uit landen buiten de eurozone. De orders uit de eurolanden namen in de periode van januari tot en met juni met circa 6 procent af.