Het aantal gerechtsdeurwaarders onder verscherpt financieel toezicht is vorig jaar gestegen. 

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) hield vorig jaar 9 procent van de deurwaarders extra in de gaten tegenover 7,3 procent in 2011. Ook notarissen kregen vaker te maken met verscherpt toezicht.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2012 van het BFT. Volgens het bureau worden de gevolgen van de economische crisis merkbaar.

Deurwaarders zijn meer tijd kwijt aan het sluiten van dossiers en schulden worden steeds minder vaak geheel of gedeeltelijk afgelost. De helft van de deurwaarders loopt een verhoogd risico vanwege voorbetalingen aan opdrachtgevers.

De klanten willen vaak de vorderingen al betaald krijgen voordat de deurwaarders deze daadwerkelijk verhalen bij de debiteuren.

Notarissen

Behalve het aantal deurwaarders is ook het aantal notarissen dat onder verscherpt toezicht stond gestegen, van 4,9 procent in 2011 naar 5,2 procent vorig jaar.

Notarissen hebben last van de crisis op de huizen- en kantorenmarkt. Het lage aantal transacties brengt de financiële positie van notariskantoren in gevaar. Het aantal notarissen liep terug van 1455 begin 2011 naar 1374 aan het einde van 2012.