De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in mei met 1 procent toegenomen ten opzichte van april. 

Dat maakte het Europees bureau voor de statistiek Eurostat woensdag bekend. In vergelijking met mei 2012 was sprake van een daling van 0,1 procent.

Beide cijfers zijn veel beter dan verwacht. Economen gingen in doorsnee uit van een toename met 0,3 procent op maandbasis. Ten opzichte van mei 2012 rekenden ze gemiddeld op een daling van 1,9 procent.

Op maandbasis namen de verkopen in zowel de categorieën voedsel, alcohol en tabak als in de non-foodsector met 0,9 procent toe. Op jaarbasis daalden de verkopen van voedsel, alcohol en tabak echter met 1,5 procent, terwijl de verkopen in de non-foodsector met 0,8 procent toenamen.

In de Europese Unie stegen de verkopen op maandbasis met 1,2 procent en op jaarbasis met 0,5 procent.

Finland

Volgens Eurostat kende Finland (plus 3,6 procent) de sterkste toename ten opzichte van april, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (plus 2,8 procent), Letland (plus 2,6 procent), Estland en Ierland (beide plus 2,4 procent).

Roemenië (min 3 procent), Hongarije (min 0,4 procent) en Bulgarije (min 0,3 procent) waren de enige landen waar de verkopen daalden.

Eurostat beschikte niet over cijfers van de Nederlandse detailhandelsbranche omdat die vertrouwelijk zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert op 15 juli cijfers over de sector.