De oppositie heeft zaterdag opheldering geëist van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur). 

Zij heeft bij haar aantreden niet aangegeven dat haar man aandelen had in certificeringsbedrijf Kiwa, dat nauwe banden heeft met haar ministerie.

Schultz stelt dat ze wel heeft gezegd in haar gesprekken met formateur Mark Rutte dat haar man aandelen had, maar dat er niet specifiek is gesproken over aandelen in het bedrijf waar Kiwa onder valt. Volgens Schultz was het niet nodig om die informatie ter sprake te brengen, omdat haar man geen zeggenschap over de firma had.

Verder is echtgenoot Haro bij het aantreden van Schultz gestopt als adviseur van Kiwa. Het certificeringsbedrijg werkt in opdracht en onder toezicht van het ministerie.

Handboek

De minister en haar man stellen volgens de regels van het zogeheten 'Handboek van aantredende bewindspersonen' te hebben gehandeld. In dit boekwerk, in de wandelgangen het blauwe boek genoemd, staan alle regels voor ministers en staatssecretarissen.

Eén van die regels is dat beoogde bewindslieden bij het gesprek met de formateur aangeven of zij zakelijke belangen hebben die niet samen kunnen met hun nieuwe functie.

De oppositie vraagt zich echter af of alles wel volgens de regels is gegaan. SP, D66, CDA en GroenLinks willen opheldering.

''Ik wil dat de premier de Kamer informeert over wat hij bij de aanstelling van Schultz te horen heeft gekregen'', aldus Sander de Rouwe van het CDA. Ook GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft nog niet alle antwoorden. ''Ik wil weten of en hoe het beleid van de minister de waarde van de aandelen van haar partner heeft beïnvloed'', stelt zij.

Integriteit

D66 wil meteen ook de procedures uit het handboek ter discussie stellen. Volgens Kamerlid Stientje van Veldhoven is het niet goed dat de verantwoordelijkheid om aan te geven of er een integriteitsprobleem is alleen bij het aanstaand bewindslid ligt. Zij wil dat de overheid dit controleert en de zakelijke belangen openbaar maakt.

De VVD - de partij waar Schultz ook lid van is - sprak steun uit voor de minister. Volgens VVD-leider Halbe Zijlstra blijkt uit de verklaring van Schultz dat zij zich aan de regels heeft gehouden. ''Ik betreur dan ook het beeld dat met dit artikel wordt geschetst'', aldus Zijlstra verwijzend naar de Volkskrant die de kwestie aankaartte.

Schultz trad in oktober 2010 aan als minister van Infrastructuur. Een klein jaar later zou echtgenoot Haro bijna 3 miljoen euro hebben verdiend met de verkoop van een bedrijf waar ook certificeringsbedrijf Kiwa onder viel.