Straatverlichting staat vaak onnodig aan. Het aankomende bedrijfje Recycling Light moet daar een einde aan brengen, door licht van koplampen op te vangen en gedurende langere tijd uit te stralen.

Recycling Light werkt dus als een soort 'glow in the dark'-sticker. 

De techniek is bedacht door advies- en ingenieursbureau Tauw, en heeft geen elektriciteit of bekabeling nodig om te kunnen functioneren. 

Het bedrijf stelt flink te kunnen besparen op energiekosten, materiaal, onderhoud en CO2-uitstoot. Recycling Light is daardoor volgens de makers 60 procent goedkoper dan traditionele openbare verlichting. 

Het concept won eerder dit jaar de Infratech Innovatieprijs 2013, en stond in de finale van de European Environmental Press Award. Mede door die finaleplaats hebben landen als Turkije en België interesse getoond in de techniek.

Uitdaging

Hoewel het technisch voor de wind lijkt te gaan, heeft Recycling Light wel een uitdaging voor de boeg. "We blijven een advies- en ingenieursbureau met als kerntaak het adviseren van klanten en niet het vertegenwoordigen van fysieke producten", zegt adviseur verlichting van Tauw Robbert Dijkema.

Op dit moment wordt Recycling Light marktklaar gemaakt, zodat een andere partij het product kan vermarkten.

In aanloop naar de Innovation Awards licht NUzakelijk elke week een interessante startup uit.