De Europese Unie is blij met een nieuwe gaspijplijn uit Azerbeidzjan die door onder meer Griekenland gaat lopen. 

"We hebben nu een nieuwe leverancier en ik heb er vertrouwen in dat we in de toekomst meer gas zullen krijgen", zei Europees commissaris Günther Oettinger (energie) vrijdag.

Een consortium onder leiding van olie- en gasmaatschappij BP koos woensdag voor de Trans-Adriatic-Pipeline (TAP) om het gas vanuit Azerbeidzjan naar het westen te pompen. De TAP gaat door Griekenland, Albanië en Italië.

De TAP levert veel werk op in Griekenland. De komst van de pijplijn betekent naar verwachting een investering in Griekenland van 1,5 miljard euro. Het project zou 2000 Griekse banen kunnen opleveren en indirect 10.000. 

Nabucco

Met de keuze voor TAP valt het Nabucco-project af. Die leiding zou via Turkije, Bulgarije, Roemenië en Hongarije naar het aardgasknooppunt Baumgarten bij Wenen in Oostenrijk lopen.

Dat project, onder aanvoering van het Oostenrijkse energiebedrijf OMV, verkeerde al enige tijd in zwaar weer, nadat enkele partners hadden aangekondigd er uit te stappen.

Oettinger verklaarde verder dat de nieuwe pijplijn de gasvoorziening aan de EU helpt veilig te stellen. Europese landen zijn nu nog voor een belangrijk deel afhankelijk van Russisch gas.