Jens Weidmann, de president van de Duitse centrale bank, waarschuwt voor de negatieve gevolgen van de financiële transactietaks.

Dat meldt het Financieele Dagblad donderdag. Weidmann deed zijn uitspraken op een congres van de Europese beurzenfederatie FESE in Berlijn.

De Europese Commissie lanceerde eerder het plan om een heffing in te voeren van 0,1 procent op van aandelen- en obligatietransacties en 0,01 procent op derivatentransacties in te voeren. Eind mei wist Reuters al te melden dat de Europese Commissie onder druk van banken het percentage flink had teruggeschroefd.

Na protesten van onder meer Groot-Brittannië splitste zich een kopgroep van voorstanders van elf EU-landen af, waaronder ook Duitsland.

Des te opmerkelijker dat Duitslands eigen centralebankpresident nu op de rem lijkt te trappen. Volgens Weidmann zou de transactietaks het financiële verkeer tussen banken beperken, waardoor die zich voor cash noodgedwongen weer tot de centrale banken moeten wenden.

Nederland zit niet in de kopgroep van elf landen, omdat Brussel niet wilde ingaan op het verzoek om pensioenfondsen er voorlopig van uit te sluiten.