De Nederlandse industrie zal in 2013 een lagere productie draaien dan vorig jaar. ING verwacht een terugval met 1,5 procent, tegen een daling met 0,8 procent in 2012, zo schrijft de bank donderdag in het kwartaalbericht industrie.

Dat komt vooral door een sterker dan verwachte terugval in het eerste kwartaal van dit jaar en doordat pas in de tweede helft van dit jaar licht herstel wordt verwacht. Voor 2014 verwacht ING dat het herstel zal doorzetten en de productie met 2 procent zal toenemen.

In 2013 maakt vooral de transportmiddelenindustrie een flinke neergang door. ING denkt aan een productiedaling met 6 procent. In de voedingsindustrie is er na een krimp in 2012 een lichte groei van 1 procent meetbaar.

Volgens de bank zal de Nederlandse industrie zich vooral moeten optrekken aan de Duitse economie. Daar is de arbeidsmarkt solide en kunnen bedrijven tegen historisch lage rentes investeren. ''Steeds meer bedrijven richten zich op de Duitse markt’’, aldus ING. Daarbij gaat het niet alleen om leveringen aan de Duitse maakindustrie, maar onder meer ook om de voedingsindustrie.

De Nederlandse maakindustrie, zoals machinebouwers, kan ook profiteren van het economisch herstel in de Verenigde Staten, meent de bank.