KLM rust het vliegend personeel uit met ongeveer 5000 iPads. Daardoor moeten werkzaamheden eenvoudiger worden, hoopt KLM minder brandstof te gebruiken en krijgen klanten een betere dienstverlening.

Dat meldt KLM in een persbericht. Er loopt al sinds 2011 een test bij de luchtvaartmaatschappij en nu is besloten piloten, stewards en stewardessen een iPad uit te reiken. “De tablet ondersteunt ons vliegend personeel bij hun werkzaamheden aan boord”, meent het bedrijf. 

Het grondpersoneel van KLM zal dus niet met tablets gaan werken. In de lucht vinden sommige handelingen nu nog plaats met papier. Met een iPad kunnen vluchtwijzigingen eerder doorkomen en dat moet betere informatie voor de reiziger opleveren, bijvoorbeeld rond overstappen. 

​Brandstofbesparing

De pilot die eind 2011 werd gestart, is uitgevoerd met ongeveer honderd cockpit- en cabineleden. Na afloop bleek dat het personeel sneller en beter kan inspelen op persoonlijke wensen van passagiers, aldus KLM. 

“Als uiteindelijk al het papier dat onze crew nu meeneemt aan boord vervangen kan worden door de iPad, bespaart dit veel gewicht en dus ook brandstof”, aldus Peter Hartman, president-directeur van KLM. De volledige invoering van de 5000 iPads zal maanden in beslag gaan nemen. In het najaar beschikken alle genoemde personeelsleden over een iPad.