Zomerschool voor ondernemen in ontwikkelingslanden

Kenniscentrum NCDO, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, organiseert een zomerschool voor startende ondernemers die een bedrijf in een ontwikkelingsland willen opzetten.

Het doel van de training is ondernemers over de grenzen ‘sociale’ winst te laten maken.

De cursus, die van midden juli tot eind augustus in vier sessies gegeven wordt, moet deelnemers klaarstomen voor de lokale markt waarin zij terecht komen. Speerpunten daarbij zijn duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, vertelt adviseur Marijt Regts.

"We leren ondernemers hun ideeën om te zetten in een businessplan met oog voor de lokale omgeving en community. We geven bijvoorbeeld handvatten hoe je de bevolking kunt betrekken bij je onderneming en je een deel van de winst verantwoord in de gemeenschap kunt steken."

Ook wordt ingegaan op de valkuilen waar enthousiaste ondernemers door een gebrekkige voorbereiding soms intrappen. "Hoe je duidelijke afspraken met lokale partners maakt bijvoorbeeld. En hoe je tot realistische aannames over de lokale markt komt."

Recycling in Ghana

De aanmeldingen voor de cursus zijn behoorlijk divers. De ambities van ondernemers rijken tot Polen, Indonesië, Kenia en Guatemala. Ook ideeën lopen behoorlijk uiteen, aldus Regts. "Er is iemand die duurzame interieurproducten wil gaan ontwikkelen in Indonesië. Een ander wil een recyclingfabriek in Ghana opzetten om ruwe materialen op de internationale markt te verkopen."

De tijd dat Nederlanders de grens over gaan om tegen lage lonen snelle winst te boeken is volgens Regts voorbij. "Ik heb het idee dat er een tendens is waarin steeds meer rekening wordt gehouden met de lokale omstandigheden en achterban. Daar willen we met deze cursus verder aan bijdragen."

Lees meer over:
Tip de redactie