CPB ziet wereldhandel toenemen

De internationale handel is in april met 1,4 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) maandag op basis van zijn eigen wereldhandelsmonitor.

De groei volgt op een afname met 0,1 procent in maart. In de periode van februari tot en met april kromp de wereldhandel gemiddeld met 0,2 procent.

In april namen de im- en exporten in de Verenigde Staten en in opkomende landen toe. De internationale handel van de eurolanden zakte daarentegen in.

Volgens het CPB ontwikkelt de internationale handel zich de afgelopen maanden vooral voorspoedig in Japan, Latijns-Amerika en Midden- en Oost-Europa. Japan zag zijn handelsbalans daarbij in april verbeteren.

De wereldwijde industriële productie groeide in april met 0,3 procent, na een toename met 0,2 procent in maart. In de periode van februari tot en met april werd een groei gemeten van gemiddeld 0,7 procent.

In de Verenigde Staten en Azië nam de productie in april af, terwijl er in Japan en Latijns-Amerika juist sprake was van een substantiële verbetering. In de eurozone lag de productiegroei in april iets lager dan in de voorgaande maand.

Lees meer over:
CPB

NUwerk

Tip de redactie