Een poging van ondernemer Roger Lips om zijn vastgoedconcern Lips Capital Group te herfinancieren is mislukt.

De Brabantse vastgoedhandelaar heeft dat gezegd tegen de curatoren in zijn persoonlijke faillissement.

Curator Flip Schreurs zei donderdag desgevraagd dat hij zich kan voorstellen dat ook het concern in gevaar komt. Concrete aanwijzingen heeft hij niet. ,,Maar het zal impact hebben'', zei Schreurs.

Lips was met SNS Bank in onderhandeling over de herfinanciering van zijn vastgoedportefeuille. Ongeveer 1000 huurwoningen in het hele land vormden een substantieel onderdeel van die portefeuille. De huizen waren onderpand voor tientallen miljoenen euro's aan hypotheken aan vier vennootschappen van Lips Capital Group die niet aan hun betalingsverplichtingen voldeden.

Schreurs legde uit dat huizen zijn aangeboden op een executieveiling toen de herfinanciering van het vastgoed was mislukt. Uiteindelijk werden de huizen gekocht door een aan SNS gelieerde vennootschap en heeft de bank het verlies geaccepteerd.

Het gerechtshof in Den Bosch bevestigde donderdag het persoonlijke faillissement van Roger Lips. SNS claimt 52 miljoen euro van de ondernemer. Het faillissement was aangevraagd door ABN Amro die zegt 25 miljoen euro tegoed te hebben.

Aflossingen

De uitspraak van het hof maakt duidelijk dat Lips het hele vorige jaar met ABN Amro in gesprek is geweest om tijdelijk te stoppen met het aflossen van zijn persoonlijke leningen. De bank wilde dat 3 maanden toestaan mits er onderzoek zou worden gedaan naar de financiële positie van Lips en zijn bedrijven. Lips wilde meer tijd.

Het hof gelooft niet dat ABN Amro afspraken heeft geschonden en vindt het niet onredelijk dat de bank als financier van een 'minder goed lopend conglomeraat' en vanwege de betalingsachterstanden een onderzoek eiste.

Lips kan nog in cassatie tegen de uitspraak van het hof.