Vakantiewebsite vliegtickets.nl moet startpagina E-Pepper een bedrag van ruim 22.000 euro betalen voor het onterecht claimen van de domeinnaam Vliegticket.nl.

Vakantiewebsite vliegtickets.nl moet startpagina E-Pepper een bedrag van ruim 22.000 euro aan proceskosten betalen voor een geschil in het claimen van de domeinnaam Vliegticket.nl.

De rechtbank Amsterdam oordeelde in april dat Vliegtickets.nl geen beslag had mogen leggen op de naam Vliegticket.nl (zonder s), omdat het domein in het bezit is van E-Pepper. Vrijdag is het officiële vonnis gepubliceerd, zo weet Emerce.

E-Pepper is al sinds 2005 eigenaar van het betwiste domeinnaam, dat fungeert als startpagina met links naar aanbieders van vakanties. Aanbieders, waaronder in het verleden ook vliegtickets.nl, betalen het bedrijf voor het plaatsen van de link.

Beslag

Meerdere pogingen van Vliegtickets.nl om de domeinnaam over te kopen mislukte. E-pepper heeft steeds geweigerd het domein van de hand te doen.

In 2011 stapte Vliegtickets.nl daarom naar de World Intellectual Property Organization (WIPO) om de webnaam alsnog te claimen. Ondanks dat die claim werd afgewezen, legde Vliegtickets beslag op het domein van E-pepper via een registratie bij de stichting domeinregistratie SIDN.

Het geschil werd uitgevochten bij de rechtbank Amsterdam. Die oordeelde onder meer dat er geen sprake van inbreuk van het merkenrecht en er geen redelijk verwarringsgevaar bestaat tussen de twee.