Brievenbusfirma's leveren in Nederland minder banen op dan een vorige week gepubliceerd onderzoek suggereert.

Dat zeggen drie prominente economen vrijdag in NRC Handelsblad.

De kritiek richt zich op het rapport 'Uit de schaduw van het bankwezen', van SEO Economisch Onderzoek, dat werd geschreven in opdracht van de belangenbehartiger van de financiële sector Holland Financial Centre. “Ik kan de banen niet missen”, reageerde staatssecretaris Weekers op het rapport.

In het onderzoek staat onder meer dat brievenbusfirma's, die door trustkantoren beheerd worden om de fiscale zaken van internationaal opererende bedrijven te regelen, Nederland 5.000 tot 7.500 banen opleveren. Volgens de kritische economen gaat het echter om maximaal 2500 banen.

De SEO-onderzoekers berekenen het aantal banen dat brievenbusfirma's toevoegen aan de economie door de waarde van de opdrachten die zij bij Nederlandse zakelijke dienstverleners uitzetten te delen door de  bruto loonkosten in die sector.

Rekenfout

Economen Sweder van Wijnbergen, Arnoud Boot en Marcel Canoy noemen die rekenmethode onjuist. Volgens hen kan er beter gekeken worden naar wat de gemiddelde omzet per baan (fte) is.

Dat levert, op basis van een geschatte omzet van 400 tot 600 miljoen euro, een hoger bedrag per zakelijke dienstverlener op. En dus minder banen.

SEO en de economen verschillen overigens ook nog van mening over wat er per persoon in de zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld door advocaten, wordt verdiend. SEO houdt het op gemiddeld 80.000 euro, terwijl Van Wijnbergen en co. 250.000 realistischer vinden.

Van “extra” banen is verder geen sprake, merkt verder Boot op. Het is wat hem betreft 'stupide' om te denken dat deze mensen anders geen baan zouden hebben.

SEO-directeur Barbara Baarsma blijft achter haar berekeningen staan, laat ze de krant weten.