Ze stelen informatie, geld en kunnen precies achterhalen wie op welke functie zit. "Er komen steeds meer hackers, maar ondernemers trekken pas aan de bel als het kwaad al is geschied”, zegt Menno van der Marel ceo van Fox-IT.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, Digibewust, TNO en MKB-Nederland lanceren om die reden de campagne 'Stop Cybercrime.nu' op de regiodag van de week van de ondernemer in Den Haag.

De baas van FOX-IT, specialist in het beveiligen van webbedrijven, zet die campagne nog eens kracht bij. "Ik schrik ervan dat ook steeds grotere bedrijven slachtoffer worden", zegt Van der Marel. "Vorige week werd een bedrijf van 20.000 werknemers platgelegd."

Van der Marel denkt dat ondernemers zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s. "Bij een fysiek bedrijf wil je ook precies weten wie er in en uit de deur loopt. Waarom doe je dat dan ook niet voor je digitale zaak?"

Bewustwording

De publiek-private campagne Stop Cybercrime.nu moet de bewustwording vergroten, zeker omdat steeds meer mkb'ers geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van het internet.

Uit onderzoek van MKB-Nederland bleek dat 40 procent van de ondernemers in 2012 slachtoffer was van computervirussen, phishingberichten en andere cybercriminaliteit.

Kleine bedrijven

Veel kleine bedrijven denken ten onrechte dat zij geen interessant doelwit zijn voor hackers. En dat met relatief eenvoudige maatregelen de risico’s kunnen ingeperkt.

De campagne biedt via de website onder meer een veiligheidsscan en adviezen over soorten cybercrime en aanpak. Verschillende bijeenkomsten over het thema moeten er bovendien voorzorgen dat het mkb hackers een stapje voorblijft.

"De nerds van FOX-IT zijn zo slim met computers en het ‘hacken van hackers’dat ik ze niet eens meer begrijp", zegt van der Marel. Desondanks groeide het bedrijf met 60 man personeel in het afgelopen jaar. "We gaan ook internationaal verder uitbreiden."

NUzakelijk doet als mediapartner verslag van de Week van de Ondernemer, een congres dat de komende maanden het land in trekt met een aantal regio-edities. Deze week is het de beurt aan Den Haag.