De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in mei met 0,6 procent toegenomen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag bekend.

Economen hadden gemiddeld verwacht dat de verkopen met 0,4 procent zouden stijgen, na een toename van 0,1 procent een maand eerder.

Het is de sterkste groei in 3 maanden. Amerikanen zijn bereid meer uit te geven door het herstel op de arbeidsmarkt en de huizensector. Ook de lage leenkosten spelen een rol.

Exclusief auto's lag de verkoop 0,3 procent hoger dan een maand eerder. Dit cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting.

Autodealers

De verkoop bij autodealers ging vorige maand met 1,8 procent omhoog, na een stijging met 0,7 procent in april. Daarmee wisten autodealers in de VS de sterkste verkoopgroei sinds november in de boeken te zetten.

Bij bouwketens en leveranciers van tuinbenodigdheden steeg de verkoop met 0,9 procent. Elektronica- en witgoedbedrijven zagen de verkoop juist met 0,4 procent dalen en bij meubelwinkels zakte die met 0,8 procent.

Lagere importprijzen

Donderdag kwam het Amerikaanse ministerie van Arbeid met gegevens over importprijzen. Die zijn in mei met 0,6 procent gedaald op maandbasis. 

De lagere importprijzen zijn vooral het gevolg van de gedaalde olieprijs. Economen hadden gemiddeld verwacht dat de prijzen onveranderd zouden blijven. In april zakten de prijzen met een herziene 0,7 procent.

De Amerikaanse exportprijzen namen in mei met 0,5 procent af. Ook hier werd op stabilisatie gerekend. In april daalden de exportprijzen met 0,7 procent.