De financiële situatie van veel Nederlandse pluimveehouders is dramatisch.

Een flink aantal pluimveebedrijven heeft moeite of is niet meer in staat om het voer voor hun dieren te betalen. Dit stelt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders donderdag. 

De vakbond zegt zich zorgen te maken om de verslechterende concurrentiepositie van de pluimveehouderij. Volgens de organisatie heeft de sector last van toenemende regeldruk. De bond spreekt politiek Den Haag daar op aan.

Het vervroegde verbod om snavels af te knippen bij kippen en kalkoenen, zodat de dieren elkaar niet meer verwonden, is volgens de bond ''de nekslag voor velen in de sector''.

Snavelverbod

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) besloot het snavelbehandelverbod in 2018 te laten ingaan, drie jaar eerder dan was afgesproken.

Met de maatregel komt ze tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om het dierenwelzijn van de 56 miljoen voornamelijk hennen en hanen in de pluimveehouderij te verbeteren. De sector krijgt een paar jaar om alternatieven te zoeken

Geen eisen

''Tegelijkertijd worden er geen eisen gesteld aan producten uit de ons omringende landen als Duitsland en België. Daar blijft snavelbehandelen gewoon mogelijk. De gevolgen zijn desastreus voor de Nederlandse pluimveehouderij'', aldus de vakbond voor pluimveehouders.

''Export wordt onmogelijk gemaakt. Bovendien is de kip er niet mee geholpen, omdat de productie naar Duitsland en België wordt verplaatst.''