SNS wordt waarschijnlijk zelf eigenaar van het merendeel van circa 1000 huurwoningen van de Lips Capital Group.

Dat is het bedrijf van de failliet verklaarde Brabantse vastgoedhandelaar en projectontwikkelaar Roger Lips. Alleen de rechter moet de transactie nog goedkeuren.

Een aan SNS Property Finance gelieerde vennootschap heeft op een veiling het hoogste bod uitgebracht op de woningen, zei een woordvoerder van SNS donderdag.

SNS Property Finance, de vastgoedpoot van de genationaliseerde bank en verzekeraar, had de executieveiling georganiseerd omdat Lips niet meer aan de betalingsverplichtingen voldeed. De veiling is stopgezet.

Hoogste bieder

De woningen werden in vier kavels aangeboden. Bij drie kavels met een leeuwendeel van de huizen was SNS de hoogste bieder. SNS wil geen details geven over de transacties.

Notaris Vic van Heeswijk zegt dat de gelieerde partij 85 miljoen heeft geboden. De bank heeft volgens hem haar verlies genomen. ''Wat er ook gebeurt, dit gaat de bank geen winst opleveren.''

Huurwoningen

Het gaat om huurwoningen in onder meer Arnhem, Nijmegen, Breda, Uden, Den Bosch en Almere. Voor de huurders verandert er niets, aldus de SNS-woordvoerder. ''Wij gaan de woningen op verantwoorde wijze beheren.'' Volgens hem is ''het goed voor te stellen'' dat SNS de woningen op een later moment weer verkoopt.

Lips is bekend van het mislukte project The Wall, het door leegstand geplaagde winkelcentrum langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, waarvoor hij tussen de 100 miljoen en 200 miljoen euro leende van SNS. Door dit en andere vastgoedavonturen en de crisis kwam SNS in grote problemen. Dat leidde uiteindelijk in februari tot de nationalisatie van het concern.

Lips werd in april persoonlijk failliet verklaard, op aanvraag van ABN Amro. SNS claimt ruim 52 miljoen euro van de vastgoedondernemer, ABN Amro bijna 25 miljoen.