Frankrijk is aanvoerder van een groep Europese landen die bezwaren heeft tegen Europese vrijhandel met de Verenigde Staten.

De film- en televisie-industrie zou volgens Frankrijk bijvoorbeeld uitgezonderd moeten worden, omdat Europa anders overspoeld zal worden door Hollywoodproducties. Dat schrijft de New York Times donderdag.

Vrijdag willen de 27 Europese handelsministers besluiten of ze de Europese Commissie de bevoegdheid geven om namens de EU de onderhandelingen te beginnen over een veelomvattend vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Barack Obama lanceerde in februari een plan dat voorziet in het wegnemen van tarieven en regels die handel belemmeren.

Maandag begint in het Ierse Belfast de G8-top, een jaarlijkse bijeenkomst van grote industriële landen. Verwacht wordt dat daar voor het eerst serieus gepraat kan worden over het vrijhandelsakkoord.

Veto

Maar voor de onderhandelingen goed en wel begonnen zijn, zetten verschillende Europese landen al de hakken in het zand. Aanvoerder van die groep is Frankrijk, dat al heeft aangegeven een eventueel veto niet te schuwen.

Een groot bezwaar zou zijn dat de Franse digitale cultuur, de Franse film bijvoorbeeld, het onderspit zou kunnen delven als Hollywoodproducties via bedrijven als Google, Apple en online videodienst Netflix de Europese markt overspoelen. Europa kan daar nog weinig tegenover stellen.

Tegenstanders

Maar Frankrijk staat zeker niet alleen. Ook landen als België, Hongarije en Griekenland zouden al op voorhand bezwaren hebben tegen vrijhandel. Daar tegenover staan fervente voorstanders zoals Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden.