3.000 meter landbouw met groente, fruit, winkels en educatie over landbouw in een leegstaande voormalige Philips-fabriekshal; het kan in, bewijst het project ‘Stadslandbouw Den Haag’.

In het kader van de Week van de Ondernemer

Een groep ondernemers pitchte het idee van de lokale KvK en het Milieucentrum eind vorig jaar, samen met de Universiteit Wageningen, aan de Haagse wethouders Henk Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie) en Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie).

“Die stonden wel open voor een innovatief idee als dit”, zegt Wassili Bertoen, die vanuit adviesbureau Deloitte het innovatieproces begeleidt.

En over dat proces is de innovatie-expert zeer te spreken.  “Waar grote organisaties als gemeenten de neiging hebben om de zaak te controleren en te domineren, zie je nu dat er ‘bottom up’ ruimte ontstaat voor ondernemers”, zegt Bertoen.

De gemeente probeert volgens hem vooral zo goed mogelijke omstandigheden te creëren, en mensen vrij maken om het project maximaal te faciliteren met onder meer een ‘aantrekkelijke huurprijs’, en advies en ondersteuning op het gebied van marketing.

Verdiepingen

In het pand ‘De Schilde’ aan de Televisiestraat is - op de 4e en 5e verdieping van het gebouw- in totaal 3000 vierkante meter landbouwoppervlak beschikbaar. Op het dak (1000 vierkante meter) kan verder nog een kas worden gebouwd.

Op de begane grond is er tenslotte een ruimte van 200 vierkante meter, die ingezet gaat worden voor de verkoop van de producten in bijvoorbeeld een winkel of in een restaurant.

Divers

Stadslandbouw is er al wel op lege veldjes, of ergens op een dak. Maar een dergelijk kantoorpand voor een groot deel beschikbaar stellen, is in Nederland uniek, zegt Bertoen. Om zo’n project te laten slagen is er een diverse groep experts en ondernemers nodig, vult hij aan. 

"Multidisciplinair innoveren, dát is de toekomst. Problemen geïsoleerd oplossen werkt niet meer." Zo ontstaan volgens hem steeds vaker 'coalities' van ondernemers die gezamenlijk dingen opbouwen.

De problemen waar het project een antwoord op kan bieden zijn dan ook complex van aard, wil Bertoen maar zeggen. "Het raakt aan vraagstukken over leegstand, voedsel, wijk levendig en vitaal houden, ondernemerschap en het creëren van werkgelegenheid."

Open geest

Het project zal nog de nodige uitdagingen tegen te komen. Hoe de wijk optimaal bij het project te betrekken bijvoorbeeld, of uitdagingen van meer technische aard. "Maar we weten dat het kan. Voor het beste resultaat moet je er alleen wel met een open geest ingaan - ondernemen is altijd onderweg bijsturen", stelt Bertoen.

Op 27 juni hopen de oprichters tijdens een informatiebijeenkomst zoveel mogelijk geïnteresseerden te verzamelen, ook om zo nieuwe ideeën en oplossingen te bemachtigen.

"Je moet dit soort processen juist open gooien en meerdere partijen erbij betrekken. De beste antwoorden komen vaak van buiten je industrie."

NUzakelijk doet als mediapartner verslag van de Week van de Ondernemer, een congres dat de komende maanden het land in trekt met een aantal regio-edities. Deze week is het de beurt aan Den Haag.