De industriële productie in de eurozone is in april op maandbasis met 0,4 procent gestegen. 

Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend.

Industriële bedrijven hebben in april vooral meer kapitaalgoederen geproduceerd. De productie van deze producten steeg met 2,7 procent.

Ook werden er meer consumptieve producten zoals voedsel en genotmiddelen gemaakt, de productie daarvan nam met 0,7 procent toe.

Van duurzame consumentenproducten, zoals bijvoorbeeld meubels, auto’s en kleding, werd in april juist 1,5 procent minder gemaakt dan in de maand daarvoor.

Verwachting

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de industriële productie onveranderd zou blijven in vergelijking met een maand eerder. In maart klom de productie met een herziene 0,9 procent.

Op jaarbasis lag de productie in de eurozone in april 0,6 procent lager. Hier werd gemiddeld gerekend op een krimp met 1,2 procent.

Voor de gehele Europese Unie werd in april een groei van de industriële productie gemeten van 0,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis zakte de productie met 0,8 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen