De bouwsector is er wat orders betreft iets beter voor komen te staan, blijkt woensdag uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Zowel de orders voor woningen als bedrijfspanden lieten in april een lichte stijging zien. In de woningbouw steeg de werkvoorraad met 0,2 maand naar 5,3 maanden.

Voor bedrijfspanden werd een stijging gemeten van 0,4 maand naar 5,4 maanden. In de grond-, water- en wegenbouw hadden bedrijven in april juist nog minder orders dan in maart. 

In maart was in de sectoren voor woningen en bedrijfspanden nog sprake van een afname van de werkvoorraad ten opzichte van de voorgaande maand. In die maand werd het laagste niveau gemeten sinds de start van de metingen in 1986.

Lage niveaus

Maar volgens het EIB ligt het aantal orders "nog steeds op historisch gezien zeer lage niveaus". 

Vier van de tien bouwbedrijven merkt dat het bedrijf stagneert doordat er te weinig opdrachten binnenkomen. De helft van de ondernemers vindt de eigen orderportefeuille klein en bijna eenderde verwacht personeel te moeten laten gaan.

EIB doet de conjunctuurmeting onder ruim 400 bedrijven die meer dan tien personeelsleden in dienst hebben.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van EIB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen