Gemeenten die ver buiten stadskernen winkelcentra bouwen willen vooral zo veel mogelijk geld binnen harken en versnellen de verloedering van stadscentra.

Dat zegt de bestuurder van winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco John van Haaren woensdag tegenover de Telegraaf.

Van Haaren wijst op gemeenten als Zoetermeer, Nijmegen, Almere en Breda, waar momenteel dit soort perifere winkelcentra worden opgezet.

En dat gebeurt niet vanuit de vraag van de consument, meent Van Haaren. Hij vindt dat provincies de gemeenten vaker moeten terugfluiten.

Gemeenten willen volgens Van Haaren met de nieuwe projecten voorkomen dat ze marktaandeel verliezen, “maar daarna zakt alles in”.

Op de schop

Unibail-Rodamco erkent ondertussen dat veel bestaande winkelcentra ouderwets zijn en op de schop moeten. Het Frans-Nederlandse concern maakte vorige week bekend 400 miljoen euro te gaan investeren in zijn winkelcentra Stadshart Amstelveen en Leidsenhage in Leidschendam-Voorburg.

In Stadhart Amstelveen zijn de winkel "te klein, de gangen te smal, de plafonds te laag", zei Van Haaren daarbij.

"Met de crisis en internetconcurrentie in ons achterhoofd, kunnen we het ons niet permitteren niet te investeren. Als Nederlandse winkeleigenaren niets doen, implodeert de hele retailmarkt."