Brussel wil de kwakkelende Europese staalindustrie een handje helpen. De Europese Commissie stemde dinsdag in met een actieplan voor de branche.

Het plan moet bijdragen aan meer groei, banen en innovatie in de staalindustrie. De economische crisis, de wereldwijde concurrentie met China als marktleider en stijgende prijzen voor grondstoffen en energie vormen de grote uitdagingen voor de sector in Europa, aldus de commissie.

De staalverwerkende industrie moet concurrerender worden, aldus Europees Commissaris Antonio Tajani (Industrie) bij de presentatie van de plannen in het Europees Parlement in Straatsburg.

De commissie pleit onder meer voor duidelijke en uniforme regelgeving. Daarmee moeten ook de kosten worden verminderd. Verder wil Brussel de Europese vraag naar staal verhogen en de kosten voor energie verlagen.

Werkgelegenheid

De vraag naar staal in Europa ligt momenteel 27 procent lager dan vóór de crisis, meldt de commissie. De werkgelegenheid in de sector daalde sinds 2007 met zeker 10 procent naar 360.000 personen, blijkt uit de jongste cijfers.

Toch is de EU nog steeds de op een na grootste staalproducent ter wereld, goed voor 11 procent van de totale productie.