Het keurmerk voor champignonbedrijven heeft voor het eerst het certificaat van een teler ingetrokken. Het gaat om een grote teler uit Ammerzoden (Gelderland) met vier kwekerijen en een handelsbedrijf. 

Bij de aanvraag van het keurmerk zweeg de teler over een recente inval van de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) en meldde niet dat er een extra teeltlocatie in gebruik was genomen.

Het keurmerk Fair Produce bestaat bijna 1,5 jaar en garandeert dat champignons tegen een eerlijke beloning zijn geproduceerd. Tot dusver zijn 100 van in totaal 135 teeltbedrijven aangesloten. Ongeveer 60 procent van de champignons wordt met keurmerk geteelt.

De stichting die het keurmerk uitgeeft zegt zich geen uitglijers te kunnen veroorloven. ''De stichting wil voorkomen dat het keurmerk besmet raakt. Het keurmerk ligt onder een vergrootglas en moet 100 procent zuiver zijn'', legde bestuurslid Mac Vijn dinsdag uit.

Roodgloeiend

Het bedrijf in Ammerzoden kreeg het keurmerk op 19 februari en direct stond de telefoon roodgloeiend, vertelde Vijn. Andere telers waarschuwden de stichting dat bij de teler een inval was geweest. Op 26 juni 2012 ontdekten inspecteurs in totaal 40 Bulgaren bij twee kwekerijen. De Inspectie SZW onderzoekt sindsdien of de Bulgaren illegaal werkten of werden onderbetaald.

Vijn meldde dat het keurmerk op basis van al die informatie nooit was toegekend. Het gebeurt hoogstzelden dat een certificaat wordt geweigerd.

Op 7 maart werd het keurmerk ingetrokken en de champignonkweker spande een kort geding aan. De ondernemer vertelde de rechter dinsdag dat klanten zijn weggelopen of dreigen dat te doen. ''Afnemers willen alleen nog maar Fair Produce. Het keurmerk is onontbeerlijk.''

Faillissement dreigt

De teler zegt dat het werk van 250 tot 300 mensen op het spel staat en dat een faillissement dreigt. De champignonkweker meent dat hij wordt gestraft voor fouten uit het verleden en beschuldigt de stichting van machtsmisbruik. Hij ontkent dat de inval is verhuld of dat champignonplukkers worden onderbetaald.

De rechtbank in Den Bosch doet op 25 juni uitspraak.