De ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland juichen het SEO-rapport, waarin veel feiten en cijfers over brievenbusfirma's uit de doeken worden gedaan, toe.

Het plaatst de maatschappelijke discussie hierover in het juiste perspectief, stellen zij dinsdag in een reactie.

''SEO laat zien dat het economisch belang van deze ondernemingen veel groter is dan tot nu toe steeds werd beweerd'', benadrukken de belangenclubs. ''Daarbij laat SEO zien dat internationale coördinatie de enige manier is om te komen tot effectieve maatregelen.''

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland geldt het Nederlandse fiscale stelsel internationaal als een schoolvoorbeeld. Het stelsel neemt handelsbarrières weg en dat is van groots belang van de Nederlandse economie, aldus de organisaties.

Nederland moet niet eenzijdig een andere koers kiezen, want dat leidt tot een vertrek van brievenbusfirma's en dat is schadelijk voor onze economie, benadrukt ook Marnix van Rij, voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).

Hij benadrukt dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bezig is met internationale maatregelen die voor alle Europese landen gelden. Ook de Europese Commissie heeft een actieplan gelanceerd. "Er is dus geen reden voor een Nederlandse Alleingang", aldus Van Rij.