Een groep werknemers bij Friesland Bank voert, samen met de vakbonden, donderdagmiddag actie tegen te korte opzegtermijnen en 'demoties', het terugzetten van mensen in lagere functies.

Volgens de bonden sluiten ‘een paar honderd werknemers’ zich aan bij de actie in Leeuwarden. Sinds de overname door Rabobank in april vorig jaar zijn de bonden en Friesland Bank het onder andere oneens over hoe Friesland Bank de cao interpreteert.

Bij reorganisaties geldt volgens de bonden een langere opzegtermijn dan Friesland Bank hanteert. "Dit betekent  dat  medewerkers na ontslag  mogelijk niet direct in aanmerking komen voor een WW-uitkering, maar de zogenaamde fictieve opzegtermijn zelf moeten bekostigen", aldus FNV Bondgenoten.

FNV-bestuurder Annelies Ossel noemt het "schandalig" dat het risico van de fictieve opzegtermijn bij de werknemers terechtkomt. "Nu is de kans groot dat mensen maanden geen inkomsten hebben.”

Demotie

Daarnaast zint het de bonden niet dat werknemers van Friesland Bank bij lokale Rabobank-vestigingen in lagere functies worden geplaatst (demotie). Dat zou in bepaalde functiegroepen betekenen dat 95 procent van de mensen lager wordt ingeschaald dan in vergelijkbare functies bij Rabobank, "een forse, financiële aderlating voor de betreffende werknemers".

Volgens Edith Werger van De Unie maken deze medewerkers zich "grote zorgen omdat deze functies mogelijk in de nabije toekomst worden weggesaneerd bij een volgende reorganisatie bij de Rabobank".